Tot a punt per a la Fira del Vi de Falset

L’obertura divendres a la tarda, tastos per a invidents i el rècord de cellers, entre les principals novetats d’aquesta 23a edició
02/05/2018

La Fira del Vi de Falset (Mostra dels vins de la DOQ Priorat i la DO Montsant) se celebra el cap de setmana vinent, amb una participació rècord de cellers: un total de 75, dos més que en les edicions de 2016 i 2017. En aquesta nota, ens fixem en alguns dels actes destacats i en les principals novetats del certamen:

Fira i festa divendres al vespre

La principal novetat d’aquest 2018 és que la Fira obrirà al públic, per primer cop, el divendres a la tarda (4 de maig), amb la qual cosa ja serà possible degustar vins a peu de carrer a Falset des de les 18 hores. Divendres al vespre (a partir de les 21 hores), s’ha previst un acte lúdic i festiu del certamen, que té com a motiu central l’efemèride del 125è aniversari de l’arribada de la plaga de la fil·loxera al Priorat, que es commemora justament aquest 2018. L’acte comptarà amb la participació de diversos elements festius, entre els quals destaquen les espectaculars figures de la festa de la fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia, que recorreran els carrers de la localitat.

Tast per a invidents

La Fira torna a comptar aquest any amb tastos que es fan de manera continuada a l’Espai Winelover de la Fira del Vi. Són tastos que organitzen les denominacions d’origen de la comarca, els cellers, l’Escola d’enologia Jaume Ciurana, els cellers i la pròpia organització de la Fira. Entre els tastos destacats d’aquest 2018 hi ha els que conduirà el sommelier invident Antonio Pachecho. Aquest prestigiós sommelier andalús, que va perdre la vista sobtadament fa uns anys, dirigirà dos tastos. El primer tindrà lloc dissabte a les 21 hores i s’adreça a persones que vulguin participar en un tast sensorial amb els ulls tapats, com si fossin invidents. El segon dels tastos que dirigirà Antonio Pachecho tindrà lloc diumenge a les 19 hores i s’adreça a persones invidents, a les quals es convoca amb la col·laboració de l’ONCE.

Homenatjats de 2018

La inauguració oficial i institucional de la Fira (el dissabte 5 de maig les 12 del migdia i al Teatre de L’Artesana) comptarà també amb un homenatge a persones i institucions que han estat fonamentals en el desenvolupament vitivinícola dels darrers anys. Els homenatjats seran, en aquesta ocasió: el Celler del Masroig i la Vinícola del Priorat (que acaben de celebrar el seu centenari), els vinaters Francesc Capafons i August Vicent; la vinatera Assumpció Peyra, a títol pòstum; la Denominació d’Origen Qualificada (DOQ) Priorat; la DO Montsant i Josep “Pitu” Roca, que des del restaurant del Celler de Can Roca sempre ha estat un defensor aferrissat dels vins i de la comarca del Priorat. En l’acte d’inauguració hi participaran, entre d’altres, la directora del diari ‘Ara’, Ester Vera, i la regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona, Glòria Plana, com a representant de la ciutat convidada.

Girona, Ciutat convidada

La Fira del Vi de Falset declara cada any una Ciutat convidada, que aquest 2018 ha recaigut en Girona. La idea de la proclamació és l’establiment de vincles col·laboratius entre les dues viles. En aquesta edició, la ciutat de Girona serà present a la Fira, alhora que ha programat un seguit d’actes per donar a conèixer la seva oferta enogastronòmica. 

Rècord de cellers participants

Els estands de Fira del Vi de Falset seran oberts divendres a la tarda (a partir de les 18.00) i dissabte i diumenge (de les 11.00 a les 21.00). Pel que fa als 75 cellers inscrits, es manté una proporció similar a la dels darrers anys pel que fa a les denominacions d’origen: un 60% pertanyen a la DOQ Priorat i un 40% a la DO Montsant. D’aquests 75 cellers participants a la Fira, són fins a 68 els que tindran estand al carrer Falset, mentre que els que no en tindran participaran en els tastos adreçats a professionals i “wine lovers” que s’han programat al llarg del certamen.  

Programa

El programa de la Fira es pot consultar a ww.firadelvi.org. Seran dos dies i mig que es caracteritzaran, com en les darreres edicions, per comptar amb un seguit d’espais que acolliran tastos i activitats paral·leles adreçades als amants del vi i per una clara aposta per actes pensats exclusivament per a un públic professional. 

Festa de tota la comarca

Alhora, el pas dels anys ha convertit la Fira del Vi en un esdeveniment de caràcter comarcal, amb un programa carregat d’actes en pobles de tota la comarca. Així, a banda dels actes a Falset, en aquests moments ja hi ha previstos tastos a Bellmunt (Tast de les Mines i Nit de les Mines), Porrera (Tast de carinyenes), Capçanes (Nit de les garntaxes), Gratallops (Tast amb dones, Vi-night i Tast amb llops), Masroig (Trobada de food trucks), i Els Guiamets (#Vimets).

Altres notícies